Asgari ücret, Türkiye’de çalışan işçilerin en düşük ücret seviyesidir ve her yıl yeniden belirlenir. Asgari ücret, işçilerin en temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olması gerektiği için, işverenler açısından önemli bir maliyet unsuru olarak kabul edilir.
Asgari ücretin belirlenmesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yürütülen çalışmalarla gerçekleştirilir. Belirli bir takvim dönemi için asgari ücret belirlenirken, işverenlerin ödeyecekleri toplam maliyet, vergi ve sigorta kesintileri dikkate alınır.
Asgari ücretin hesaplanması, işverenler açısından önemlidir. Çünkü asgari ücret üzerinden hesaplanan vergi, sigorta kesintileri ve diğer yasal ödemeler işverenin mali yükünü arttırır. İşverenler, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan vergi, sigorta kesintileri ve diğer yasal ödemeleri dikkate alarak, net asgari ücreti belirlemelidirler.
Asgari ücrete ilişkin hesaplamalar, çalışanın çalışma süresine, işverenin ödeyeceği vergi, sigorta kesintilerine ve diğer yasal ödemelere göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte, genel olarak brüt asgari ücret üzerinden hesaplamalar yapılır ve bu hesaplamalar net asgari ücrete ulaşmak için yapılır.
Mali müşavirler, işverenlere asgari ücret ve asgari ücrete ilişkin hesaplamalar konusunda danışmanlık hizmeti vermekle yükümlüdürler. Bu kapsamda, vergi, sigorta kesintileri ve diğer yasal ödemeler gibi maliyet unsurlarının dikkate alınarak doğru hesaplamalar yapılmalı ve işverenlerin yasal yükümlülüklerine uygun olarak net asgari ücret tutarlarının belirlenmesi sağlanmalıdır. Mali müşavirler ayrıca, işverenlere asgari ücretin belirlenmesindeki yasal süreçler hakkında bilgi vererek, bu süreçlerde işverenlerin yapması gerekenleri anlatmalı ve gerekli evrakları hazırlamalarına yardımcı olmalıdırlar.